mobi facebook

Zupa cebulowa

9-10 porcji

Składniki:

- 1 pierś z kury (300-350 g)
- 6 cebul (750 g)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 4 * 100 g ryżu brązowego
- 2,5 l + 1 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Pierś z kurczaka pokroić w 10 mm plastry, a każdy plaster poszatkować w kostkę. Sześć cebul obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zmiksować z 1 l wody. Pozostałe dwie cebule pokroić w drobną kostkę oraz podsmażyć na patelni. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić w 3-4 mm talarki.

Mięso wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na małym ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie dodać warzywa korzeniowe i gotować na małym ogniu przez 30 minut, po czym wrzucić zmiksowaną oraz usmażoną cebulę i przyprawy. Gotować jeszcze przez 15 minut.

Ryż ugotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu, dać na miskę, a do niej wlać zupę.

Na talerz wlać olej rzepakowy.


Zdjęcia

1.