mobi facebook

Ceviche

3-4 porcje

Składniki:

Ceviche - 400 g (po odcieknięciu wody) surowego mięsa z białej ryby (sola, mintaj, morszczuk)
- 2 cytryny (w oryginale limonka) (400 g)
- 1 czerwona papryka (250 g)
- 1-1,5 czerwonej cebuli (200 g)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek naci pietruszki
- sól
- pieprz




Sposób wykonania

Rybę pokroić w ok. 15 mm paski. Cebulę przekroić na pół, a następnie w pióra. Paprykę pociąć w paski, a je w kostkę. Oba pęczki zieleniny jak najdrobniej poszatkować.

Rybę wrzucić do naczynia o w miarę szerokim dnie. Wcisnąć do niej sok z cytryny, tak aby całość była nim zalana. Pozostawić rybę na kilka godzin w lodówce, aby się zamarynowała, po czym odsączyć ją na sitku.

Całość produktów wrzucić do szklanej miski i wymieszać. W trakcie mieszania dodać soli oraz pieprzu.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1. http://www.saison.ch/de/rezepte/ceviche-nach-piura-art/detail/