mobi facebook

Sałtka cezar (klasyczna)

2-3 porcje

Składniki:

Sałatka cezar - 1 sałata rzymska (300 g)
- 3 kromki chleba razowego na grzanki
- parmezan (30 g)

Składniki sosu:

- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- pół cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 żółtko jaja
- 10 ml octu winnego
- sól
- pieprz


Sposób wykonania sałatki

Pokroić sałatę rzymską wszerz na 1 cm kawałki, a je następnie w poprzek na mniejsze. Włożyć do miski. Chleb pokroić w kostkę na grzanki, a następnie przygrzać na patelni z oliwą z oliwek. Usmażone grzanki przełożyć na sałatę, posypać startym serem, a całość polać sosem.

Sposób wykonania sosu

Do miseczki wlać olej rzepakowy, dodać sos Worcestershire, musztardę dijon, sok z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku, żółtko, ocet winny oraz przypraw. Całość energicznie mieszać w celu otrzymania sosu.

Sałatkę polać przygotowanym sosem vinegre, tak aby znalazł się on w każdej części sałatki.


Zdjęcia

1.