mobi facebook

Zupa chińska

9-10 porcji

Składniki:

- 1 pierś z kury (300-350 g)
- 2 opakowania mieszanki chińskiej (900 g)
- 25 g grzybków mun
- 25 g kiełków fasoli mun
- 400 g makaronu wstążka
- 3,5 l wody
- 2 łyżki przyprawy chińskiej
- 25 ml sosu teriyaki
- 2-3 łyżki startego imbiru
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Pierś z kurczaka pociąć na 10 mm plastry, a je w drobną kostkę, po czym wrzucić do zimnej wody i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie wrzucić opakowania mieszanki chińskiej i pokrojone grzyby. Sos teriyaki, imbir oraz przyprawy dodać po 30 minutach. Całość gotować około 45 minut.

Osobno ugotować makaron i włożyć go na talerze przed zalaniem zupą.

Na talerz dolać olej rzepakowy.


Zdjęcia

1.