mobi facebook

Bakłażany cosa nostra

3-4 porcji

Składniki:

- 2 bakłażany (700 g)
- 3 * 100 g ryżu brązowego
- 4 pomidory (700 g)
- 2 cebule (250 g)
- sardynki (200 g)
- ser gouda (200 g)
- kilka kaparów
- liście bazylii (świeża)
- sól
- pieprz


Sposób wykonania

Od bakłażana odkroić końcówki, przeciąć na pół i pokroić w 4-5 mm plastry. Pomidory przeciąć na pół, wybrać szypułki, pociąć w drobną kostkę. Cebule tak samo jak pomidora poszatkować w kostkę. Bazylię drobno pociąć.

Bakłażany usmażyć na patelni. Ryż podgotować przez 15 minut. Cebulę podsmażyć na patelni, następnie wrzucić pomidory oraz bazylię i smażyć tak długo, aż wszystko zgęstnieje.

Do naczynia żaroodpornego na dno położyć bakłażany, dodać sardynki oraz kapary, następnie wrzucić ryż, zalać sosem, dodać przypraw, a całość przykryć serem.

Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego na 150 oC oraz zapiekać przez 40 minut.


Zdjęcia

1.