mobi facebook

Zupa krem z pieczonej dyni i pieczonych pomidorów

7-8 porcji

Składniki:

- 1 dynia (hokkaido) (1,2 kg)
- pomidory (1,5 kg)
- 3 * 100 g ryżu brązowego
- 3 l bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- 2 łyżeczka bazylii (suszona)
- 2 łyżeczki oregano (suszone)
- 2-3 łyżeczki kurkumy
- starty imbir (20 g)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
- 1 łyżeczka śmietany (na talerz)


Sposób wykonania

Dynię pokroić na cztery części i wyciągnąć pestki. Pomidory pokroić na ćwiartki, wykroić z nich zieloną szypułkę, a następnie ćwiartkę pokroić wszerz na pół, po czym przenieść je do miksera. Całość miksować na jednolitą półpłynną masę. Czosnek przecisnąć przez wyciskacz do kieliszka 50 ml i zalać wodą na przynajmniej 15 minut.

Przelać zmiksowane pomidory na dużą patelnię, gotować na średnim ogniu aż do pozbycia się wody, gdy całość zrobi się bardzo gęsta.

Dynię piec na blasze. Masę pomidorową dobrze rozetrzeć na całej powierzchni w dużym naczyniu żaroodpornym. Naczynie postawić na blasze. Wszystko piec w temperaturze 150 oC. Całość wyjąć po 45 minutach. W tym czasie ugotować ryż osobno w woreczkach oraz można zrobić bulion z wcześniej przygotowanych warzyw.

Miąższ z dyni oddzielić od skórki i przełożyć do garnka; dodać pomidory. Dolać bulionu warzywnego i gotować 15 minut, po czym wrzucić przyprawy oraz chili. Po następnych 15 minutach dodać czosnek oraz imbir; całość zamieszać. Zupę zmiksować na jednolitą masę po ostudzeniu.

Osobno ugotować ryż, który należy dać bezpośrednio na talerz przed wlaniem zupy.

Na talerz dodać oleju rzepakowego oraz śmietanę.


Zdjęcia

1.