mobi facebook

Fasola po katalońsku

3-4 porcje

Składniki:

- fasola jaś (250 g)
- fasola szparagowa (250 g)
- 3 pomidory (500 g)
- 2 cebule (250 g)
- 1 l wody
- 3-4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 10 ml oliwa z oliwek (na talerz)


Sposób wykonania

Fasolę namoczyć przez noc. Z fasoli szparagowej odciąć końcówki, a strąki pokroić na mniejsze kawałki. Z pomidorów usunąć szypułki, po czym pokroić je w kostkę; tak samo podzielić cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę do kieliszka oraz zalać wodą i odstawić na bok. Pietruszkę poszatkować na mniejsze kawałki.

Fasolę jaś gotować na małym ogniu przez 30 minut, po czym wrzucić fasolę szparagową i gotować kolejne 20 minut. Następnie dodać resztę składników oraz przypraw. Gotować do zagęszczenia potrawy.

Na talerz dolać oliwy z oliwek.


Zdjęcia

1.