mobi facebook

Wegetariańska fasolka po bretońsku

3-4 porcji

Składniki:

- fasola jaś (500 g)
- 4 pomidory (650 g)
- 1 cebula (125 g)
- 1,5 litry wody
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- 2-3 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalne)
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Fasolę zamoczyć w wodzie na noc. Cebulę przekroić na pół i pokroić w drobną kostkę. Pomidory przeciąć na pół, wybrać szypułkę, pociąć na mniejsze kawałki oraz zmiksować z czosnkiem.

ebulę przeciąć na pół i pokroić w kostkę, i przysmażyć ją na patelni z oliwą z oliwek. Fasolę gotować na średnim ogniu, po 30 minutach dodać przysmażonej cebuli oraz przypraw; całość zamieszać. Fasolkę gotować na małym ogniu przez następne 20 minut. Po tym czasie dodać przecier, przypraw i zagęszczać całość przez 15-20 minut.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.