mobi facebook

"Frittata"

2 porcje

Składniki:

Frittata - 5 jajek (325 g)
- 1 cebula (125g)
- 6 pomidorków koktajlowych
- szynka (100 g)
- szpinak lub jarmuż
- szczypiorek (opcjonalnie)
- bazylia (sucha)
- oregano (suche)
- sól
- pieprz
- masło klarowane


Sposób wykonania

Szynkę pokroić w kostkę, cebulę w pióra, a następnie w kostkę. Pomidory przekroić na połowę. Kilka liści szpinaku lub jeden jarmużu drobno poszatkować. Szczypiorek drobno pokroić. Do małej miseczki wbić jajka, a następnie je rozmącić, dodać do nich przypraw i jeszcze raz zamieszać.

Na rozgrzanej patelni 24 cm z masłem klarowanym przysmażyć cebulę na małym ogniu. Gdy cebula będzie mieć złocisty kolor, wrzucić szynkę oraz zieleninę i dodać przypraw. Całość zalać jajkami, na koniec wrzucić pomidory. Wszystko smażyć tak długo, aż jajka się zetną na małym ogniu. Patelnię przykryć pokrywką.


Zdjęcia

1. https://www.myrecipes.com/recipe/green-eggs-ham/