mobi facebook

Gazpacho

4-5 porcji


Składniki:

Gazpacho - 6-7 pomidorów (1,2 kg)
- 1 papryka czerwona (250 g)
- pół ogórka szklarniowego (125 g)
- 1 mała cebula (50-60 g)
- chleb razowy żytni w kromkach
- woda w zależności od potrzeb
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki bazylii (suchej)
- 2 łyżeczki oregano (suchego)
- 40 ml oliwy z oliwek
- 10 ml octu winnego (opcjonalnie)
- sól
- pieprz


Sposób wykonania

Pomidory sparzyć w gorącej wodzie, aby zdjąć z nich skórkę, po czym pokroić je na cztery części i wykroić z nich zieloną część po szypułce. Następnie pociąć paprykę na połówki i pozbyć się szypułki wraz z nasionami do niej przyczepionymi, po czym pokroić na grube plasterki. Obrać cebulę, przekroić ją na połowę, a połówki pociąć w pióra. Na koniec obrać 2 ząbki czosnku.

Całość przygotowanych warzyw wrzucić do miksera. Dolać oliwy oraz octu winnego, przyprawić bazylią, oregano, solą oraz pieprzem. Zmiksować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej płynnej masy. Chłodnik przelać do naczynia i odstawić do lodówki. W tym czasie pokroić kromki chleba razowego na dość duże kostki.

W przypadku, gdy nie będzie 1,2 l chłodnika, należy dolać do niego wody. W razie mało intensywnego koloru należy dodać trochę przecieru pomidorowego.

Po ochłodzeniu gazpacho przelać do szklanych misek około 350 ml i dodać pokrojonego chleba jako wkładkę.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1. http://www.inspired2cook.com/wp-content/uploads/2009/08/andalusian-gazpacho.jpg