mobi facebook

Goląbki (zmodyfikowane)

?? porcji

Składniki:

Gołąbki - liście kapusty włoskiej
- 1,5 piersi z kurczaka (500-550 g)
- 3 * 100 g ryżu brązowego
- kapusta kiszona (300 g)
- pieczarki (250 g)
- 1 cebula (125 g)
- 1 jajko
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz


Sposób wykonania

Najpierw przygotować farsz. Mięso przemielić. Gotować ryż przez 20 minut. Pieczarki drobno pokroić, pozbyć się wody podsmażając na patelni. Kapustę drobno poszatkować oraz gotować w wodzie przez 20 minut, co jakiś czas mieszając, a następnie odcedzić. Cebulę przekroić na pół i poszatkować w drobną kostkę, po czym podsmażyć na patelni.

Połączyć wszystkie składniki farszu, dodać jedno jajko oraz przypraw (wcześniej rozkruszyć ziele angielskie). Całość dobrze wymieszać i ugnieść rękoma.

Z kapusty wyciąć głąb, aby liście lepiej odchodziły. Oddzielone liście zblanszować w parowniku przez 2 minuty, po czym wyciąć z nich nerw u podstawy. Do przygotowanych liści, od strony ich podstawy nałożyć płaską łyżką farsz. Brzegi zawinąć do środka oraz rolować ciasno, aby farsz dobrze przylegał do liści. Po zrobieniu gołąbków dno brytfanny lub naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty, aby gołąbki nie przykleiły się do spodu.

Piekarnik nastawić na 150 oC i piec gołąbki przez 30 minut. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy, którym polać je na talerzu.


Zdjęcia

1. https://www.zajadam.pl/pomysl-na/golabki-z-kapusty-wloskiej