mobi facebook

Zupa krem z groszku

5-6 porcji

Składniki:

Zupa krem z groszku - groszek zielony (500 g)
- 1 seler (200 g)
- ziemniaki (750 g)
- 2,5 l bulionu warzywnego
- kilka listków mięty
- sól
- pieprz
- 10 ml oliwy z oliwek (na talerz)
- 1 łyżeczka śmietany (na talerz)



Sposób wykonania

Selera pokroić na mniejsze kawałki. Do bulionu wrzucić seler, groszek oraz przypraw. Całość gotować przez 20 minut. Po ostudzeniu dodać miętę oraz wszystko zmiksować.

Ziemniaki gotować na parze przez 25 minut. Dać je do miski przed wlaniem kremu.

Na talerz dodać oleju rzepakowego oraz śmietanę.


Zdjęcia

1. https://wrzacakuchnia.pl/przepisy/zupy/krem-z-zielonego-groszku/