mobi facebook

Gulasz z kurczaka

5-6 porcji

Składniki:

Gulasz wołowy - 2 filety z kurczaka (600-650 g)
- 1 papryka czerwona (250 g)
- 4 pomidory (700 g) lub
200 g koncentratu pomidorowego
- 1 cebula (125 g)
- 1 l wody
- 2-3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- 4-5 ziarenek jałowca
- 3-4 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Pierś z kurczaka pokroić w 10 mm plastry, a je w kostkę. Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Cebulę przeciąć na pół, a każdą połówkę pokroić w kostkę. Pomidory przeciąć na pół, wyciągnąć szypułkę, a następnie podzielić na mniejsze kawałki i zmiksować w osobnym naczyniu.

Mięso postawić na małym ogniu i gotować do odszumowania powierzchni. Następnie dodać warzyw oraz zmiksowane pomidory. Na koniec wrzucić przypraw wraz z ostrą papryką. Całość gotować na małym ogniu około 1 godzinę, uzupełniając brakującą wodę (najlepiej z czajnika). W przypadku zbyt małej ilości pomidorów dodać przecieru pomidorowego.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. Profesor Zdrowie