mobi facebook

Gulasz ziemniaczany z pieczarkami i papryką

3-4 porcje

Składniki:

- połówka piersi z kurczaka (300-350 g) (opcjonalnie)
- ziemniaki (1 kg)
- 2 czerwone papryki (500 g)
- pieczarki (500 g)
- 1 cebula (125 g)
- 1 l wody
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3-4 łyżeczki majeranku (suchy)
- papryka słodka
- papryka ostra (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Ziemniaki pokroić w 10 mm plastry, a je w kostkę. Paprykę przeciąć na pól wyciągnąć gniazda nasienne, pociąć w drobne paski. Od kapeluszy pieczarek odciąć nóżki. Nóżki posiekać w 2-3 mm talarki, a kapelusze drobno poszatkować. Cebulę przeciąć na pół, a każdą połówkę w średnią kostkę.

Ziemniaki wrzucić do wody i gotować przez 15 minut, następnie wrzucić resztę składników. Po 15 minutach dodać przypraw. Gotować do zagęszczenia.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.

Potrawkę najlepiej jeść z kaszą.


Zdjęcia

1.