mobi facebook

Gulasz z ciecierzycy

3-4 porcje

Składniki:

- ciecierzyca (300 g)
- 2 opakowania mieszanki warzyw 7-8 składnikowej (900 g)
- 5 pomidorów (850 g)
- 1 cebula (125 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki kminku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Ciecierzycę namoczyć przez noc. Cebulę przekroić na pół i pokroić w kostkę. Pomidory przeciąć w ćwiartki, wykroić szypułkę oraz pokroić w mniejsze kawałki; całość wrzucić do dzbanka oraz wcisnąć czosnek. Pomidory zmiksować blenderem.

Ciecierzycę postawić na gaz i gotować do miękkości. Na parze gotować mieszankę warzywną przez około 10-15 minut. Cebulę podsmażyć na patelni i odstawić. Pomidory przelać i zagęścić, tak aby powstał sos. Do garnka wrzucić ciecierzycę, warzywa oraz cebulę; całość wymieszać. Następnie dodać sosu oraz przypraw; całość zamieszać.

Na talerz dolać oleju rzepakowego. Potrawkę najlepiej jeść z kaszą.

Potrawkę najlepiej jeść z kaszą.


Zdjęcia

1.