mobi facebook

Huevos rancheros

2 porcje

Składniki:

Huevos rancheros - 4-6 jajek (400 g)
- 3-4 pomidory (650 g)
- 1 papryka czerwona (250 g)
- 1 cebula (125 g)
- 2 tortille
- 2 papryczki chili
- 2-3 ząbki czosnku
- kolendra (nać lub nasiona)
- sól
- pieprz
- 40 ml oleju rzepakowego aromatyzowanego
- masło klarowane



Sposób wykonania

Wyciągnąć sos z lodówki, wlać go na małą patelnię i podgrzać tak, aby nie doprowadzić do wrzenia. Na dużej patelni podgrzać tortillę około 1 minuty. Na tortillę nałożyć sos i równomiernie go po niej rozprowadzić. Na małą patelnię po sosie wbić 2-3 jajka, a następnie szybko usmażyć jajecznicę na jak największym ogniu i przenieść ją na 2/3 tortilli. Całość zawinąć we wrapa od strony z nałożoną jajecznicą.

Sposób przygotowania sosu

Pokroić pomidora w ćwiartki, a ćwiartki na pół wszerz. Całą papryczkę chili wraz z nasionami pokroić na drobne kawałki. Obrać ząbki czosnku i pokroić na pół wzdłuż, a następnie wszerz na pół. Całość wrzucić do miksera, dorzucić przypraw i miksować na jednolitą płynną masę. Cebulę przeciąć na pół i pokroić w kostkę. Paprykę przeciąć na pół, wyciągnąć gniazda nasienne i pociąć w drobną kostkę.

Na rozgrzaną patelnię dać klarowane masło i wrzucić cebulę, a po 5 minutach paprykę. Całość smażyć na małym ogniu. Po podsmażeniu wlać wcześniej przygotowaną zawartość miksera oraz czekać, aż całość zgęstnieje. Sos musi być pozbawiony wody, inaczej tortilla będzie namakać. Na sam koniec dodać oleju rzepakowego.

Przygotowany sos przelewamy do garnka i po ostudzeniu wsadzić do lodówki.


Zdjęcia

1. Profesor Zdrowie