mobi facebook

Imam bayildi

3-4 porcje

Składniki:

Imam bayldi - 3 bakłażany (1,2 kg)
- 4 pomidory (700 g)
- 2 cebule (250 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- liście bazylii (opcjonalnie)
- pół cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz




Sposób wykonania

Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Wyciąć miąższ i, zostawiając krawędź o szerokości 4-5 mm, drobno je pokroić. Pomidory pozbawić szypułek i pociąć w drobną kostkę; podobnie postąpić z cebulami; pietruszkę zaś – drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebule i na małym ogniu przyrumienić. Następnie wrzucić cebule i miąższ bakłażana, wcisnąć czosnek, wlać soku z cytryny oraz wsypać przypraw. Całość dobrze zamieszać, podsmażyć na małym ogniu, a po 10 minutach dodać natkę. Przemieszać wszystko i po 10 minutach zdjąć z ognia.

Nałożyć mieszaninę do bakłażanów, które umieścić w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 170 oC.


Zdjęcia

1. https://www.theironyou.com/2014/11/imam-bayildi-stuffed-eggplant.html