mobi facebook

Zupa jarzynowa

9-10 porcji

Składniki:

zupa jarzynowa - 1 pierś z kury (300-350 g)
- 2 opakowania mieszanki warzyw 7-9 składnikowych (900 g)
lub włoszczyzna (900 g)
- kapusta włoska (200 g)
- ziemniaki (800 g)
- 1 śmietana 12% (200 ml) (opcjonalnie)
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Pierś z kury pokroić w 10 mm plastry, a każdy plaster w kostkę. Kapustę poszatkować w cienkie paski, a cebulę przekroić na pół i pociąć w pióra. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę.

Mięso wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na średnim ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie wrzucić mieszankę warzywną, ziemniaki, kapustę oraz cebulę. Po 30 minutach dodać przypraw. Całość gotować przez około 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec rozrobić śmietanę w małym garnku z zimną wodą oraz dodać do zupy; całość zagotować.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. http://www.bwcf.net/wp-content/uploads/2015/02/Vegetables-Soup.jpg