mobi facebook

Kapusta kiszona

(4 * 900 ml słoik)

Składniki:

kapusta kiszona - 1 głowa kapusty (1,5 kg)
- 60-90 g soli kamiennej niejodowanej
- 1,5 l wody








Sposób wykonania

Słoiki należy dokładnie umyć, suche – zakręcić, wstawić do piekarnika na 100 oC i sterylizować przez 15 minut.

Kapustę dobrze umyć pod bieżąca wodą, przekroić na pół, wyciąć głąba. Całość dobrze posiekać i umieścić w słoikach do 2/3 ich wysokości. Kapustę wkładać na 3 razy, a każdą warstwę ubić dobrze tłuczkiem do ziemniaków tak, aby puściła soki. Następnie zalać 2-3% roztworem solonej wody. Odstawić w ciemne ciepłe miejsce. Po dwóch i czterech dniach kapustę należy poprzebijać sterylnym nożem, a piątego dnia przenieść ją do piwnicy na tydzień, co wystarczy do jej ukiszenia.


Zdjęcia

1. http://1.bp.blogspot.com/-Krsehcrn16o/T1PG77wY5oI/AAAAAAAACTk/fwKSB6ZwcfY/s1600/sauerkraut.jpg