mobi facebook

Kasza jaglana-jęczmienna z pomidorami

4-5 porcji

Składniki:

- 2 * 100 g kasze jaglane
- 2 * 100 g kasze jęczmienna
- 1 opakowanie mieszanki warzyw (450 g) (opcjonalnie)
- 4 pomidory (700 g) lub ewentualnie sos
sos neapolitański

- 3-4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki oregano (suszone)
- 2 łyżeczki bazylii (suszona)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Pomidory przeciąć na pół, wybrać szypułkę i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć do kieliszka i zalać wodą.

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pomidory wrzucić na rozgrzaną patelnię następnie wrzucić warzywa. Gotować przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodać czosnku oraz przypraw. Całość zagęścić. Kaszę na talerzu polać warzywami.

Na talerz dolać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.