mobi facebook

koncentrat pomidorowy

1 porcja

Składniki:

Sos pomidorowy - 7-8 pomidorów (1,25 kg)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 papryczka peperoni (opcjonalnie)
- 3-4 łyżeczki kurkumy
- bazylia (suszona)
- oregano (suszone)




Sposób wykonania

Pomidory pokroić na ćwiartki, wykroić z nich zieloną szypułkę, a następnie ćwiartkę pokroić wszerz na pół. Po pokrojeniu przenieść je do miksera. Dodać do nich ząbki czosnku, które też należy pokroić na pół najpierw wzdłuż, potem wszerz otrzymując cztery części. Całość miksować na jednolitą półpłynną masę.

Przelać wszystko na patelnię 24 cm, gotować na średnim ogniu, aż zniknie woda, a całość zrobi się bardzo gęsta. Na początku gotowania dać po łyżeczce bazylii oraz oregano. Po przyrządzeniu, całość powinna się zmieścić do słoiczka 400 ml.

Jeśli ktoś lubi bardziej pikantne sosy lub koncentraty, do miksera można wrzucić pokrojoną w paski jedną papryczkę peperoni.


Zdjęcia

1.