mobi facebook

Kurczak po chińsku

3-4 porcje

Składniki:

- 1 połowa piersi z kury (300-350 g)
- 1 mieszanka chińska (450 g)
- 25 g grzybków mun
- 25 g kiełków fasoli mun
- 4 * 100 g ryżu brązowego
- pół cytryny
- sos teriyaki
- 2-3 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Pierś z kury pokroić w 10 mm plastry, a je w kostkę, następnie zamarynować w sosie teriyaki oraz wstawić do lodówki na 60 minut. W tym czasie gotować ryż oraz namoczyć grzybki mun. Po ugotowaniu ryż odcedzić i odstawić na bok. Na patelnię dolać wodę oraz wrzucić mięso, mieszankę warzyw, grzyby, kiełki oraz przypraw. Całość dusić pod przykryciem przez 30 minut mieszając cały czas i dodając wody.

Na miski wysypać ryż, a następnie dodać kurczaka, na koniec polać olejem rzepakowym.


Zdjęcia

1.