mobi facebook

La bouillabaisse

3-4 porcje

Składniki:

- ryby (750 g) (dorsz, makrela, śledź)
- ziemniaki (1 kg)
- 5 pomidorów (850 g)
- 1 cebula (125 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek


Sposób wykonania

Ryby opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki pociąć na mniejsze kawałki. Czerwoną paprykę przekroić na pół, wybrać gniazda nasienne, pociąć w paski, a je na mniejsze kawałki. Pomidory przekroić na pół, wyciąć szypułki, następnie drobno posiekać. Cebulę natomiast przekroić na pół i pociąć w kostkę. Pietruszkę drobno poszatkować.

Ziemniaki postawić na ogniu w naczyniu do gotowania na parze i gotować około 20 minut. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek, a następnie podsmażyć cebulę. Potem dodać paprykę, pomidory oraz przypraw; całość zamieszać. Po zagotowaniu wrzucić ryby. Potrawę zagęścić, co jakiś czas mieszając.


Zdjęcia