mobi facebook

Łazanki Profesora Zdrowie

4-5 porcji

Składniki:

- makaron (łazanki) (400 g)
- kapusta kiszona (600 g)
- fasola jaś (200 g)
- 1 cebula (125 g)
- 1 koncentrat pomidorowy (200 g) (słoiczek)
- podgrzybki (20 g) (suche) (opcjonalnie)
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki kurkumy
- 2-3 łyżeczki majeranku
- 2-3 łyżeczki kminku
- garam masala
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Fasolę namoczyć na całą noc. Kapustę posiekać, cebulę przeciąć na pół, a następnie pokroić w kostkę. Grzyby połamać. Czosnek przecisnąć do kieliszka i zalać wodą.

Fasolę gotować przez około godzinę, aż stanie się miękka, po czym odcedzić oraz odstawić na bok. Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować przez 30 minut, a następnie ją odcedzić. Cebulę podsmażyć na patelni. Grzyby gotować przez 20 minut, po czym odcedzić. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Kapustę przenieść do większego garnka, dodać fasolę, cebulę, grzyby, przecier oraz przypraw; całość zamieszać, aby otrzymać jednolitą masę, a następnie porcjami dodawać makaron, za każdym razem wszystko mieszając.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.