mobi facebook

Leczo

9-10 porcji

Składniki:

Leczo - kiełbasa (400 g)
- 1 kabaczek (ok. 1 kg)
- 2 papryki czerwone (500 g)
- 2 papryki żółte (500 g)
- 4-5 pomidorów (850 g)
- 2 cebule (250 g)
- 1-2 * 100 g ryżu brązowego
- fasola szparagowa (opcjonalnie)
- 1-2 papryczki chili (opcjonalnie)
- 2,5 l wody
- 2-3 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Kiełbasę pokroić w plastry o grubości 5 mm, a je na pół. Kabaczek obrać ze skórki, pociąć w plastry o grubości 10 mm, a je w kostkę. Paprykę pokroić na dwie części, wybrać gniazdo nasienne, pociąć w paski, a je na mniejsze kawałki. Cebule przeciąć na pól i poszatkować w pióra. Pomidory bez obierania pokroić w ćwiartki, następnie wszerz i wrzucić do osobnego garnka, wcześniej usuwając szypułki. Na koniec posiekać na małe kawałki papryczkę pepperoni i dodać do pomidorów. Całość zmiksować na półpłynną masę.

Do garnka wlać wodę i zagotować. Wrzucić kiełbasę, obrane warzywa oraz zmiksowane pomidory wraz z przyprawami. Całość gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę pod przykryciem.

Osobno ugotować przez 30 minut ryż brązowy. Dodać na samym końcu do lecza.

Na talerz dodać olej rzepakowy.


Zdjęcia

1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/leczo