mobi facebook

Makaron po śródziemnomorsku

4-5 porcji

Składniki:

- makaron razowy (400 g)
- tuńczyk (puszka) lub makrela (300-350 g)
- brokuł (500 g)
- papryka (250 g)
- 1 marchewka (200 g)
- 1 pietruszka (160 g)
- 5 pomidorów (850 g)
- 1 cebula (125 g)
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Z brokuła odciąć górną część (różyczki). Marchewkę oraz pietruszkę pokroić w 3-4 mm talarki. Czerwoną paprykę przekroić na pół, wybrać gniazda nasienne, pociąć w paski, a je na mniejsze kawałki. Pomidory przekroić na pół, wyciąć szypułkę, następnie drobno posiekać. Cebulę natomiast przekroić na pół i pociąć w kostkę. Natkę pietruszki drobno poszatkować. Tuńczyka wyciągnąć z puszki i rozgnieść na mniejsze kawałki.

Makaron ugotować w wodzie wg przepisu. Warzywa gotować na parze przez 10 minut. Cebulę podsmażyć na oliwie, dolać pomidorów, przypraw; wszystko zamieszać oraz zagęścić.

Do garnka wrzucić warzywa, sos pomidorowy oraz tuńczyka. Zawartość garnka wymieszać. Następnie porcjami dodawać makaronu, po każdej porcji mieszając całość. Wymieszaną zawartość wyłożyć na talerz i dolać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. http://witamina-zph.pl/blog/surowka-po-zydowsku/