mobi facebook

Zupa meksykańska

9-10 porcji

Składniki:

- 1 pierś z kury (300-350 g)
- 1 czerwona papryka (250 g)
- 1 żółta papryka (250 g)
- 1 zielona papryka (250 g)
- 4 pomidory (700 g)
- 2 czerwone cebule (250 g)
- kukurydza (250 g)
- czerwona fasola (250 g)
- 3,5 l wody
- 1 papryczka chili
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Fileta pociąć w 10 mm plastry, a każdy plaster na mniejszą kostkę. Papryki przekroić na pół, wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie paski wszerz. Poprzedniego dnia namoczyć kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Cebulę pokroić na pół, a następnie na drobną kostkę. Pomidory bez obierania pokroić w ćwiartki, a je wszerz i zmiksować w osobnym garnku wraz z poszatkowaną wcześniej papryczką chili. Ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskacz do kieliszka 50 ml i zalać wodą; kieliszek odstawić na bok.

Mięso wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na małym ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie wrzucić przygotowane wcześniej warzywa i pomidory. Przyprawy dodać po 30 minutach. Całość gotować na małym ogniu przez około 45 minut pod przykryciem. Na koniec wrzucić czosnek, a całość doprowadzić do wrzenia.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.