mobi facebook

Zupa minestrone

9-10 porcji

Składniki:

Minestrone - 1 pierś z kury (300-350 g)
- 1 mała cukinia (500 g)
- ziemniaki (500 g)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- pół małego selera (100 g)
- 1 mały por (200 g)
- kapusta włoska (200 g)
- 1 biała cebula (125 g)
- 1 czerwona cebula (125 g)
- 4 pomidory (700 g)
- 3,5 l wody
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki bazylii (sucha)
- 2 łyżeczki oregano (suche)
- sól
- pieprz
- 10 ml oliwa z oliwek (na talerz)


Sposób wykonania

Pierś z kurczaka pokroić w 10 mm plastry, a każdy w kostkę. Cukinię obrać, posiekać w 5 mm plastry, a każdy w ćwiartkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę pociąć w 3-4 mm talarki, seler oraz por posiekać w 4-5 mm plastry. Kapustę drobno poszatkować. Cebulę przeciąć na pół i posiekać w kostkę. Pomidory przeciąć na cztery części, wyciąć szypułkę i drobno pokroić. Czosnek przecisnąć do kieliszka i zalać wodą.

Mięso wrzucić do do zimnej wody, postawić na małym ogniu oraz gotować do odszumowania powierzchni. Następnie dodać warzywa. Przyprawy wrzucić do zupy po 30 minutach. Gotować około 45 minut, po czym wrzucić czosnek; całość dobrze wymieszać.

Na talerz dodać oliwy z oliwek.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/Minestrone_soup.jpg