mobi facebook

Tuńczyk z pomidorami w naleśniku

2 porcje

Składniki naleśnik:

- szklanka mąki pszennej
- 1,25 szklanki wody
- 1 jajko
- sól
- masło klarowane

Składniki:

- 200 g odsączonego tuńczyka
- 2 pomidory (340 g)
- 1 cebula (125 g)
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek


Sposób wykonania

Cebulę i pomidory pokroić w kostkę. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i ją rozgrzać, po czym dodać cebulę oraz pomidora. Całość wymieszać oraz zagęścić. Następnie dodać poszatkowanego tuńczyka oraz pokrojoną pietruszkę. Całość dobrze wymieszać na patelni oraz odstawić na bok.

Do miski wrzucić mąkę, jajko, sól oraz wlać wodę; całość zamieszać tak, aby nie było grudek. Na rozgrzaną patelnię dodać trochę masła klarowanego. Chochlą nabrać ciasto i równomiernie rozlać po powierzchni patelni. Po podsmażeniu jednej strony przewrócić na drugą.

Na skraj naleśnika położyć farsz, a następnie go zawinąć. Gotowe naleśniki lekko podgrzać na patelni.


Zdjęcia

1.