mobi facebook

Sos neapolitański

4 porcje

Składniki:

Sos neapolitański - 1 połówka piersi z kurczaka (300-350 g)
lub 300 g wołowiny
- 6-7 pomidorów (1,2 kg)
- 1 cebula (125 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 20 g startego parmezanu
- 2 łyżeczki bazylii (suszona)
- 2 łyżeczki oregano (suszone)
- sól
- pieprz
- klarowane masło



Sposób 1

Pomidory przekroić na pół, wykroić z nich zieloną szypułkę, a następnie pociąć na mniejsze kawałki. Po pokrojeniu dać je do miksera razem z pokrojonym czosnkiem. Cebulę przeciąć na pół i pokroić w kostkę.

Na patelnię dać trochę klarowanego masła. Po rozgrzaniu wsypać drobno pokrojoną cebulę, a po podsmażeniu na patelnię wlać zmiksowane pomidory. Całość zagęszczać na małym ogniu, dodając bazylię oraz oregano. Pod koniec wrzucić startego parmezanu, całość dobrze wymieszać. Gotowy sos powinien się zmieścić do 500 ml słoika.

Sposób 2

Mięso pociąć w 10 mm plastry, a plastry w kostkę. Następnie ugotować je na patelni w niewielkiej ilości wody, stale ją uzupełniając przez 10 minut.

Po ugotowaniu mięsa zastosować się do ww. przepisu na wersję bezmięsną.

Tak przygotowany sos neapolitański można użyć nie tylko jako polewa do makaronu, ale również jako wypełnienie do cannelloni oraz farsz do lasagne.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1. https://passtheplants.com/pressure-cooker-marinara-sauce/