mobi facebook

Zupa ogórkowa

9-10 porcji

Składniki:

Zupa ogórkowa - 1 pierś z kury (300-350 g)
- 2 przeciery ogórkowe (800 g)
- woda spod ogórków (200 ml) (opcjonalnie)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 4 * 100 g ryżu brązowego lub
2 kg ziemniaków
- 1 śmietana 12% (200 ml)
- 3,5 l wody
- koperek
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Do małego garnka wrzucić przecier ogórkowy, dodać wody spod ogórków; całość zmiksować. Na najmniejszych oczkach tarki zetrzeć marchewki oraz pietruszkę do miski.

Do garnka wrzucić drobno pokrojoną pierś z kury, dolać 1,5 l wody i gotować na średnim ogniu aż do odszumowania powierzchni wody. Następnie mięso zmiksować na bardzo drobne kawałki i postawić z powrotem na gaz. Dodać przecier ogórkowy, marchewkę, dolać 1 l wody. Wrzucić przyprawy po 30 minutach. Gotować około 45 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania rozrobić śmietanę w małym garnku z zimną wodą oraz dodać do zupy; całość zagotować, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.

Osobno ugotować ryż przez 30 minut lub ziemniaki na parze przez 30 minut. Dodać je na talerz na samym końcu oraz dolać zupy.

Na talerz dodać oleju rzepakowego, oraz udekorować koperkiem.


Zdjęcia

1. https://en.wikipedia.org/wiki/Cucumber_soup#/media/File:Cucumber_soup.jpg