mobi facebook

Pad thai

4-5 porcji

Składniki:

- krewetki (250 g)
- 4 jajka (250 g)
- 1 chińska kapusta (250 g)
- kiełki fasoli mung (150 g)
- 1 cebula (125 g)
- makaron ryżowy (400 g)
- szczypiorek
- pasta chili
- sos sojowy jasny
- sos rybny
- pieprz
- cytryna
- oliwa z oliwek


Sposób wykonania

Makaron ryżowy namoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę przekroić na pół, a każdą połówkę pociąć w kostkę. Szczypiorek drobno poszatkować.

Na małej patelni usmażyć jajka, a następnie odstawić je na bok. Na parze gotować przez 5 minut krewetki, po czym odstawić na bok. Na dużej patelni rozgrzać oliwę oraz przysmażyć cebulę. Wrzucić makaron oraz dolać sosy, pieprz, ewentualnie wody; całość zamieszać. Po podgotowaniu makaronu dodać krewetek. Gotować pięć minut, cały czas mieszając, następnie dołożyć pastę chili. Po przemieszaniu wrzucić kapustę oraz kiełki. Mieszać wszystko przez kolejne pięć minut.

Na podaną porcję położyć wcześniej usmażone jajko, posypać szczypiorkiem oraz polać cytryną.


Zdjęcia

1.