mobi facebook

Paella

3-4 porcje

Składniki:

Paella - owoce morza: krewetki, kalmary, małże (400 g) (sposób 1)
- 1 połówka piersi z kurczaka (300-350 g) (sposób 2)
- comber z królika lub inna dziczyzna (350-400 g) (sposób 3)


- 3 * 100 g ryżu brązowego
- 2 papryki (500 g)
- 2-3 pomidory (500 g)
- 1 cebula (125 g)
- 1 papryczka cayenne
- bulion spod mięsa (400 ml)
- 3-4 ząbki czosnku
- 125 ml wina czerwonego (opcjonalnie)
- szafran
- kurkuma
- liście kolendry lub bazylii
- pół cytryny
- 40 ml oleju rzepakowego
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz


Sposób 1 (paella de marisco)

Krewetki umyć oraz ściągnąć pancerzyki, kalmara pokroić na mniejsze kawałki, małże umyć (jeśli są) otworzyć i przepołowić. Mięso wrzucić do 500 ml wody i gotować przez około 20 minut, po czym zdjąć z kuchenki i odstawić na bok.

Ryż podgotować przez 10 minut i odcedzić. Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Tak samo posiekać pomidory oraz cebulę. Ostrą papryczkę pokroić w talarki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę do kieliszka i zalać wodą, po czym odstawić.

Na patelni podsmażyć cebulkę, dorzucić pomidory oraz paprykę. Poddusić na małym ogniu. Zalać patelnię wywarem oraz wrzucić ryż i mięso. Całość pomieszać, dodać przypraw, zamieszać i poczekać, aż ugotuje się ryż oraz odparuje bulion. Na koniec dodać sok z cytryny, zielone liście oraz wszystko jeszcze raz zamieszać.

Na talerz dodać olej.

Sposób 2 (paella z kurczakiem)

Mięso pokroić w 10 mm plastry, a je na mniejsze kawałki, wrzucić do 500 ml wody oraz gotować przez 20 minut, po czym zdjąć z kuchenki i odstawić na bok.

Ryż podgotować przez 10 minut i odcedzić. Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Tak samo posiekać pomidory oraz cebulę. Ostrą papryczkę pokroić w talarki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę do kieliszka i zalać wodą, po czym odstawić.

Na patelni podsmażyć cebulkę, dorzucić pomidory oraz paprykę. Poddusić na małym ogniu. Zalać patelnię wywarem oraz wrzucić ryż i mięso. Całość pomieszać, dodać przypraw, zamieszać i poczekać, aż ugotuje się ryż oraz odparuje bulion. Na koniec dodać sok z cytryny, zielone liście oraz wszystko jeszcze raz zamieszać.

Na talerz dodać olej.

Sposób 3 (paella po polsku)

Comber pokroić w 10 mm plastry, a je na mniejsze kawałki, wrzucić do 500 ml wody oraz gotować przez 20 minut, po czym zdjąć z kuchenki i odstawić na bok.

Ryż podgotować przez 10 minut i odcedzić. Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Tak samo posiekać pomidory oraz cebulę. Ostrą papryczkę pokroić w talarki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę do kieliszka i zalać wodą, po czym odstawić.

Na patelni podsmażyć cebulkę, dorzucić pomidory oraz paprykę. Poddusić na małym ogniu. Zalać patelnię wywarem oraz wrzucić ryż i mięso. Całość pomieszać, dodać przypraw, zamieszać i poczekać, aż ugotuje się ryż oraz odparuje bulion. Na koniec dodać sok z cytryny, zielone liście oraz wszystko jeszcze raz zamieszać.

Na talerz dodać olej.


Zdjęcia

1. https://www.jocooks.com/recipes/chicken-and-seafood-paella/