mobi facebook

Pan bagnat

1-2 porcje

Składniki:

Pan bagnat - 40 cm bagietka
- tapenada
- liście szpinaku
- 1 pomidor (170 g)
- 2 jajka (130 g)
- 100 g sardynek
- 100 g tuńczyka (opcjonalnie)
- sól
- pieprz




Sposób wykonania

Bagietkę przekroić na pół i palcem wyciągnąć część miąższu z obu połówek. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w 5 mm krążki. Pomidora umyć i pociąć w 3-4 mm plasterki. Liście szpinaku umyć i drobno poszatkować.

Bułkę posmarować tapenadą i przykryć szpinakiem. Jedną część wyłożyć jajkiem oraz pomidorami, na drugą dać sardynki oraz tuńczyka, którego skropić olejem rzepakowym. Złożyć obie połówki oraz obwiązać nicią bawełnianą.

Bagietkę można podawać na zimno lub na ciepło.


Zdjęcia

1. https://www.seriouseats.com/recipes/2011/09/dinner-tonight-pan-bagnat-recipe.html