mobi facebook

Panzanella

3-4 porcje

Składniki:

Panzanella - chleb żytni (300 g)
- 2 papryki (500 g)
- 4 pomidory (700 g)
- pół ogórka szklarniowego (125 g)
- 1 cebula (125 g)
- 8-12 filetów anchois (sardynka)
- kilka kaparów
- listki bazylii
- 40 ml oleju rzepakowego
- 20 ml octu winnego
- sól
- pieprz


Sposób wykonania

Kromki chleba pokroić w kostkę, pomidory – w plastry, a je w kostkę i przenieść wraz z sokiem do miski. Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, pociąć w paski, a je w kostki. Ogórka szklarniowego pokroić w cienkie talarki, cebulę natomiast przekroić na pół i w kostkę. Filety podzielić wszerz na 3-4 części. Listki bazylii drobno posiekać.

Chleb przysmażyć na patelni. Całość wrzucić do dużej miski, dodać kilka kaparów i pokrojone listki bazylii; wszystko dobrze zamieszać. Następnie dodać oleju, octu, przypraw i całość znów dobrze przemieszać.

Podawać w małych miseczkach.


Zdjęcia

1. https://thecozyapron.com/panzanella/