mobi facebook

Papryki faszerowane

4 porcje

Składniki:

- 8 papryk czerwonych (2 kg)
- 1 pierś z kurczaka (300-350-g)
- 3 * 100 g ryżu brązowego
- 300 g pieczarek
- 1 cebula (125 g)
- 50 g przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka bazylii (sucha)
- 1 łyżeczka oregano (suche)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek


Sposób wykonania

Z papryk odciąć górną część tak, aby powstała „czapeczka”, po czym wyciągnąć z nich wszystkie nasiona oraz odkroić białe części, odsłaniając jak najwięcej miejsca. Gotować ryż przez około 30 minut i odcedzić. Pierś z kury pokroić na 10 mm plastry, a je na mniejsze kawałki i gotować na parze. Następnie kurę drobno posiekać lub zmielić maszynką. Cebulę przeciąć na pół i posiekać w drobną kostkę. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na drobne plasterki oraz podsmażyć na patelni przez 5 minut.

Tak przygotowane składniki włożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy, wcisnąć czosnek oraz przyprawić. Całość wymieszać, tworząc farsz. Następnie farszem napełnić papryki po sam brzeg i nałożyć wcześniej odciętą czapeczkę.

Papryki włożyć do naczynia żaroodpornego oraz wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 oC na 30 minut.

Można także na wierzch farszu papryki dodać trochę sera żółtego i położyć „czapeczkę”.


Zdjęcia