mobi facebook

Papryki faszerowane (wegetariańskie)

4 porcje

Składniki:

- 8 papryk (2 kg)
- 3 * 100 g kasza jaglana
- 1 marchewka (175 g)
- 1 pomidor (170 g)
- 1 cebula (125 g)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz


Sposób wykonania

Papryki umyć, odciąć górną część i wyjąć gniazda nasienne. Ugotować kaszę jaglaną oraz odstawić do przestudzenia, w międzyczasie czosnek przecisnąć do kieliszka i zalać wodą. Cebulę i pomidora pokroić w drobną kostkę, a marchewkę przetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać przypraw oraz wszystko dobrze wymieszać.

Papryki nadziać farszem, przykryć „kapturkiem” oraz wstawić w keksówce do piekarnika rozgrzanego do 170 oC na 20 minut.


Zdjęcia

1.