mobi facebook

Pilaw

4-5 porcji

Składniki:

Pilaw - 1 filet z kurczaka (300-350 g)
- 4 * 100 g ryżu brązowego
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 papryka (250 g)
- 1 cebula (125 g)
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- masło klarowane (na patelnię)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Mięso pokroić w 10 mm plastry, każdy plaster natomiast w kostkę. Warzywa korzeniowe posiekać w 3-4 mm talarki. Paprykę przeciąć na pół, wyciągnąć gniazda nasienne, pociąć w paski, a paski w kostkę. Cebule przeciąć na pół i poszatkować w kostkę.

Mięso gotować na parze przez 20 minut; ryż – przez 30 minut i odcedzić. Warzywa korzeniowe ugotować w niewielkiej ilości wody przez 10-15 minut. Cebule podsmażyć na patelni. Paprykę pozostawić surową.

Wszystkie składniki i przyprawy połączyć oraz dokładnie wymieszać. Dolać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. https://keviniscooking.com/wild-rice-pilaf/