mobi facebook

Pistou

4-5 porcji

Składniki:

- ziemniaki (500 g)
- 1 mała cukinia (500 g)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 cebula (125 g)
- zielony groszek (250 g)
- fasolka szparagowa (200 g)
- 2 pomidory (350 g)
- kawałek selera naciowego
- makaron razowy (200 g)
- 2 l wody
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki bazylii (sucha)
- 2 łyżeczki oregano (suche)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 10 ml oliwa z oliwek (na talerz)


Sposób wykonania

Marchewkę oraz pietruszkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm, seler – nieco grubiej (4-5 mm), a cebulę przeciąć na pół i posiekać w kostkę. Ziemniaki obrać, przekroić na pół, a połówki w ćwiartki; cukinię – wzdłuż na pół, a następnie w 4-5 mm plasterki. Strąki fasoli pokroić oraz podzielić na cztery części, selera naciowego poszatkować na 5 mm plastry, a pomidora podzielić na 8 ćwiartek. Ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskacz do kieliszka 50 ml, zalać wodą i odstawić na bok.

Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek, aż się zeszkli. Do wody wrzucić warzywa i gotować na średnim ogniu przez 15 minut, następnie dodać cebulę, przypraw oraz całość zamieszać. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec wrzucić makaron i poczekać około 10 minut, aż się ugotuje.

Na talerz dodać oliwę z oliwek.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1.