mobi facebook

Potrawka ikaryjska

3-4 porcje

Składniki:

- 3 marchewki (500 g)
- 1 bulwa kopru
- fasola jaś drobny (300 g)
- 2 pomidory (350 g)
- 1 cebula (125 g)
- trochę liści szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 2-3 szklanki wody
- sól
- pieprz
- 10 ml oliwy z oliwek (na talerz)


Sposób wykonania

Fasolę namoczyć przez całą noc. Bulwę kopru oczyścić, przekroić na pół i podzielić na cienkie plastry. Marchewkę pokroić w 3-4 mm talarki. Pomidory przeciąć na pół, wyciągnąć szypułkę, posiekać w kostkę. Cebulę również przeciąć na pół, a każdą połówkę poszatkować w kostkę. Natkę pietruszki – drobno posiekać. Czosnek przecisnąć do kieliszka oraz zalać wodą.

W garnku ze stali nierdzewnej podsmażyć cebulę. Następnie wrzucić groch oraz wszystkie warzywa i zalać wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut, po czym dodać szpinak oraz natkę pietruszki, przypraw i gotować jeszcze przez 10 minut. Podawać na półmisku.

Do każdego półmiska dodać trochę oliwy z oliwek.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1.