mobi facebook

Potrawka meksykańska

3-4 porcje

Składniki:

- 1 pierś z kurczaka (300-350 g)
- 2 papryki czerwone (500 g)
- 4 pomidory (700 g)
- czerwona fasola (250 g)
- kukurydza (250 g)
- 1 cebula (125 g)
- 1-2 papryczka chili (cayenne)
- 1 l wody + w zależności od potrzeb
- pół cytryny
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Filet z kurczaka pokroić w 10 mm plastry, a każdy plaster w kostkę. Cebulę poszatkować w pióra, a następnie w kostkę. Papryki przeciąć na pół, wyciągnąć gniazda nasienne oraz pociąć w paski, a je na mniejsze kawałki. Pomidory zmiksować w dzbanku, a papryczki chili pociąć w drobne paski.

Do zimnej wody wrzucić kurczaka i gotować na dużym ogniu, po czym odcedzić szumowiny i zmniejszyć ogień na mały. Wrzucić cebulę, paprykę, fasolę oraz kukurydzę. Gotować wszystko przez 30 minut i uzupełnić wodę w zależności od potrzeb. Następnie dodać pomidory oraz przypraw; całość gotować jeszcze 15 minut.

Na talerz dodać trochę oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.