mobi facebook

Potrawka włoska

3-4 porcje

Składniki:

Potrawka włoska - połowa piersi z kurczaka (350 g) (opcjonalnie)
- 1 brokuł (500 g)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 mały seler (250 g)
- 1 mały por (200 g)
- 4 pomidory (680 g)
- ziemniaki (600 g) (opcjonalnie)
- 1 cebula (125 g)
- kawałek selera naciowego (opcjonalnie)
- 1 l wody
- 1 pęczek pietruszki
- 2 łyżeczki bazylii (sucha)
- 2 łyżeczki oregano (suche)
- 4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Mięso pokroić w 10 mm plastry, a następnie w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę pociąć w 4-5 mm talarki, a selera – w 5-6 mm plastry, które następnie przekroić na pół. Pomidory (warto je wcześniej podsuszyć) pozbawić szypułki i pokroić w 4-5 mm plastry, obrane ziemniaki – w 10 mm kostkę, cebulę – w pióra, a pietruszkę drobno posiekać.

Mięso wrzucić do 1 l zimnej wody i zagotować, a następnie odszumować. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz ziemniaki. Całość gotować około 30 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie wrzucić pomidory, groszek oraz przypraw. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut pod przykryciem.

Na talerz wlać oliwy z oliwek.

UWAGA !!!
Potrawę gotować cały czas pod przykryciem.


Zdjęcia

1. Profesor Zdrowie