mobi facebook

Potrawka Profesora Zdrowie

4-5 porcji

Składniki:

- 2 * 100 g opakowania ryżu brązowego
- 2 * 100 g opakowania kaszy gryczanej białej
- 1 opakowanie warzyw mrożonych (450-500 g)
- 1 cebula (125 g)
- fasola jaś (100 g)
- 1 opakowanie (550 g) sosu neapolitańskiego
sosu bolońskiego lub
sosu własnego wykonania
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki bazylii (suszona)
- 2 łyżeczki oregano (suszone)
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Wieczorem dzień wcześniej należy zamoczyć fasolę, gotować następnego dnia przez około godzinę, aż stanie się miękka, po czym odcedzić oraz odstawić na bok. Ugotować dwa 100 g opakowania ryżu brązowego oraz kaszy gryczanej w osobnych garnkach, a następnie przesypać je do metalowego durszlaka, poczekać aż woda odcieknie i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 70 oC na 1-1,5 godziny, mieszając zawartość co kwadrans. Razem z kaszą w piekarniku w misce umieścić mrożone warzywa. Ważne jest aby kasza, ryż i warzywa były pozbawione wody. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę oraz przysmażyć na maśle klarowanym na patelni i odstawić na bok.

Do garnka dodać sos, koncentrat pomidorowy oraz przypraw. Całość zamieszać i postawić na małym ogniu. W czasie gotowania dodać skrobi w celu związania wody w sosie. Po podgrzaniu i związaniu wody wrzucić fasolę, cebulę oraz warzywa, a na koniec dodać oleju; wszystko dokładnie wymieszać. Następnie porcjami dodać kaszy oraz ryżu, za każdym razem całość dobrze mieszając, aby otrzymać jednolitą masę.

Osoby chcące schudnąć powinny zwiększyć ilość warzyw w zamian za kaszę i ryż.


Zdjęcia

1.