mobi facebook

Prosotto z burakami i szpinakiem

2-3 porcje

Składniki:

- 2 kasze jaglane w woreczkach (200 g)
- 1 burak (350 g)
- 1 cebula (125 g)
- szpinak (100 g)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Burak obrać, podgotować przez 15 minut w wodzie na małym ogniu oraz zetrzeć na największych oczkach tarki. Cebulę przeciąć na pół i pokroić w kostkę. Szpinak poszatkować na mniejsze kawałki.

Kaszę ugotować w wodzie przez 20 minut, po czym odcedzić. Cebulę podsmażyć na patelni, dodać do niej buraki, szpinak oraz przypraw. Składniki wymieszać i smażyć 10 minut, następnie dodać kaszę oraz olej. Wszystko wymieszać oraz dusić jeszcze 5 minut.


Zdjęcia

1.