mobi facebook

Zupa prowansalska

7-8 porcji

Składniki:

- 1 kabaczek (1 kg)
- ziemniaki (750 g)
- fasola w strąkach (500 g)
- 3 pomidory (500 g)
- 2,5 l wody
- 4 ząbki czosnku
- pęczek bazylii
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Kabaczek obrać i pokroić w 10 mm plastry, a je w kostkę. Ziemniaki pociąć w 10 mm plastry, a je w kostkę. Od strąków odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory przeciąć na pół i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę do kieliszka i zalać wodą. Bazylię drobno poszatkować.

Do wody wrzucić składniki i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodać przypraw oraz bazylię i gotować jeszcze około 20 minut. Na sam koniec dodać czosnek; całość wymieszać.

Na talerz dolać oleju.


Zdjęcia

1.