mobi facebook

Ratatouille

3-4 porcje

Składnik sosu:

Ratatouille - 2 pomidory (350 g)
- 1 czerwona papryka (250 g)
- 1 cebula (125 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- pół szklanki wody
- 30 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Składnik potrawy:

- cukinia zielona (350 g)
- cukinia żółta (350 g)
- 1 bakłażan (350 g)
- 2 pomidory (350 g)
- kiełbasa chorizo (opcjonalnie)
- liście bazylii


Sposób wykonania sosu

Do dzbanka wrzucić pokrojone na mniejsze części warzywa, dodać wody oraz przypraw. Całość zmiksować, umieścić na patelni i na małym ogniu zagęścić. Następnie dodać oleju, wymieszać oraz przenieść do naczynia żaroodpornego.

Sposób wykonania potrawy

Wszystkie warzywa pokroić na 3-4 mm plasterki. Na warstwę sosu poukładać pokrojone warzywa – na przemian w kolejności cukinia żółta, cukinia zielona, bazylia, bakłażan, pomidor, kiełbasa – aż do ułożenia warstwy przełożonych warzyw na całej powierzchni naczynia.

Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 oC na 1 godzinę.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1. http://delishar.com/2016/05/ratatouille.html