mobi facebook

Risotto ze szpinakiem

2 porcje

Składniki:

- 2 * 100 g ryżu arborio lub carnaroli
- szpinak (250 g)
- 1 cebula (125 g)
- szynka (150 g) (opcjonalnie)
- bulion warzywny (woda)
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- 10 ml oliwy z oliwek (na talerz)


Sposób wykonania

Cebulę przekroić na pół, a następnie w kostkę. Szpinak drobno poszatkować. Szynkę pokroić w paski, a następnie w kostkę.

Na rozgrzaną patelnię dać masło klarowane i podsmażyć cebulę. Następnie dodać ryż i przemieszać z cebulą lekko smażąc go, następnie dodawać chochelką gorącego bulionu, co jakiś czas mieszając ryż. Po wchłonięciu porcji bulionu w ryż, dolać następną. Na 200 g ryżu powinno „wejść” około 400 ml bulionu. Po około 15 minutach całość bulionu będzie w ryżu. Dodać wtedy szpinaku, następnie przypraw. Wszystko wymieszać i zagęścić.

Na talerz wlać oliwę z oliwek.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1. http://www.hamburgare.org/wp-content/uploads/2011/01/aioli_1.jpg