mobi facebook

Rosół wołowy

9-10 porcji

Składniki:

rosół wołowy - gulasz wołowy (1 kg)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 mały por (200 g)
- 1 cebula (125 g)
- pół małego selera (100 g)
- 200 g kapusty włoskiej
- 2 kg ziemniaków lub
400 g makaronu razowego
- 3,5 l wody
- sól
- pieprz ziarna
- pieprz (na talerz)
- natka pietruszki (na talerz)


Sposób wykonania

Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm, pora – na 5 mm kawałki, a selera pokroić w plastry o grubości 4-5 mm. Kapustę drobno poszatkować. Cebulę natomiast obrać, przekroić na pół i opalić na kuchence gazowej lub na patelni.

Mięso zalać zimną wodą. Postawić na małym ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie dodać pokrojone warzywa oraz przypraw. Rosół gotować przez półtorej godziny na małym ogniu pod przykryciem.

Makaron gotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu, ziemniaki gotować 30 minut na parze. Dać na talerz bezpośrednio przed wlaniem zupy.

Talerz zupy udekorować świeżą natką pietruszki oraz dodać pieprzu wedle uznania.


Zdjęcia

1. http://sharemykitchen.com/wp-content/uploads/2010/10/Teleshko-vareno.jpg