mobi facebook

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

3-4 porcje

Składniki:

- 3 * 100 g ryżu brązowego
- puszka tuńczyka w oleju (250 g)
- 2 pomidory (350 g)
- 1 marchewka (175 g)
- 2 jajka (130 g) (opcjonalnie)
- szpinak
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Składniki sos:

- 1 jogurt (150 ml)
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 korniszon (50 g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy (opcjonalnie)


Sposób wykonania

Ryż gotować przez 30 minut, odcedzić i odstawić na bok. Tuńczyka wyjąć z puszki, odsączyć i rozdrobnić. Pomidory przekroić na pół i pokroić w talarki. Marchewkę zetrzeć na tarce. Szpinak drobno posiekać. Jajka pokroić w talarki. Pietruszkę drobno posiekać.

Sposób wykonania sosu

Do jogurtu dodać oleju rzepakowego, w drobną kostkę pokroić korniszona, wcisnąć ząbki czosnku, dodać musztardę i całość dobrze zamieszać.

Do miski wrzucić zieleninę, ryż, rybę, marchewkę, jajka oraz pomidory. Całość pomieszać. Sałatkę polać sosem.


Zdjęcia

1.