mobi facebook

Salsa czerwona

3-4 porcje

Składniki:

Salsa czerwona - 4 pomidory (700 g)
- 1 czerwona papryka (250 g)
- 1 średnia czerwona cebula (125 g)
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka liści bazylii
- 20 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)


Sposób wykonania

Pomidory przeciąć na pół wyciągnąć szypułkę i pokroić w drobną kostkę, wodę z nich odcedzić na sitku i przełożyć do miski. Połowę cebuli posiekać w drobną kostkę. Paprykę przekroić na pół oraz wyciągnąć nasiona. Połówki najpierw pokroić w paski, a je w kostkę. Liście bazylii drobno posiekać.

Całość pokrojonych produktów przenieść do miski. Dodać oleju rzepakowego oraz przypraw. Dobrze wymieszać ze sobą wszystkie produkty.

Dla osób, które lubią ostrzejsze sosy, można dodać papryczkę chili Papryczkę przekroić na pół, pozbyć się nasion. Połówki posiekać w cienkie paski, a je w drobną kostkę, dodać do reszty produktów.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1. http://static.chefkoch-cdn.de/ck.de/rezepte/44/44718/374428-960x720-texicana-salsa.jpg